Delovni čas PON-PET 08:00 - 16:00

Dolžina koaksialnega kabla in izguba signala pri 5G/LTE prenosu podatkov

Slabljenje v kablu

V koaksialnem kablu se srečujemo z dvema vrstama izgub. To so izgube v dielektriku (zaradi nečistoč v dielektričnem materialu) in izgube v vodniku (zaradi končne prevodnosti kovine, npr. bakra). Izgube v dielektriku lahko z ustreznim tehnološkim postopkom izdelave dielektrika znatno zmanjšamo, na izgube v vodniku pa lahko nekoliko vplivamo le z izbiro bolj prevodnih materialov, pri čemer pa smo omejeni s samimi naravnimi lastnostmi. Zato izgube v vodniku predstavljajo glavni omejevalni faktor pri prenosu signala preko kabla.

Kakšno izgubo signala lahko pričakujemo?

Slabljenje merimo v decibelih (dB). Na Internetu boste našli različne trditve, kot npr.:
– Izguba v 10-metrskem kablu je 20%
– 20-metrski kabel povzroča 33% izgubo signala

Resnična izguba je zelo odvisna od lokalnih dejavnikov. Ker je slabljenje različno pri različnih frekvencah lahko skupno izgubo predstavimo kot:

f(K1 + K2 + CLF) = CL

Kjer je f frekvenca signala, K1 izguba zaradi upornosti prevodnika, K2 dialektrična konstanta CLF faktor izgube v konektorjih. Rezultat enačbe CL je izguba kabla na dolžini 100m.

Frekvenca je pomembna pri izgubah v dialektriku in pri izgubah v kovini. Izgube v kovini naraščajo s korenom frekvence, medtem ko izgube v dialektriku naraščajo linearno s frekvenco.

V primeru uporabe LTE/5G komunikacij so frekvence v pasovih 700 MHz, 1500 MHz, 2100 MHz, 2300 MHz in 3600 MHz. WiFi komunikacije pa uporabljajo frekvenčne pasove 2,4GHz in 5-6HGz.

Kako lahko izboljšamo signal?

Prva možnost je sprememba kabla, kar pa ni vedno idealna rešitev. Zakaj? Zato, ker sta ključna dejavnika pri slabljenju dolžina kabla in frekvenca. Z zamenjavo kabla tako lahko nekoliko izboljšate signal, verjetno pa vas bo takšen kabel stal dosti več denarja.

Druga možnost je krajši kabel. Verjetno si mislite, da to ni mogoče saj bi želeli anteno postaviti zunaj. V tem primeru boste zagotovo potrebovali dolge koaksialne kable.

Ne več.

Zahvaljujoč antenam iz družine Poynting ePoynt lahko svoj 5G/LTE usmerjevalnik dobesedno namestite znotraj ohišja vaše antene. Tako boste dolžino priključnih kablov skrajšali na nekaj centimetrov. Takšna rešitev bo zagotovo bistveno izboljšala vaše prenosne hitrosti.

Poyntingove antene ePoynt

Družino anten ePoynt sestavljajo antene, ki omogočajo namestitev 5G/LTE usmerjevalnika neposredno v ohišje antene. Ta družina anten je bila zasnovana posebej za reševanje problema slabljenja v dolgih kablih. Za razliko od večine antenskih kablov je ethernet kabel lahko precej daljši, vse do 100m. Ker je v takšni konfiguraciji radio-frekvenčni signal že demoduliran in digitaliziran, je ta nato podvržen samo še zanemarljivim izgubam na UTP kablu.

Anteni EPNT-1 in EPNT-2

Kot osnova za anteno EPNT-2 je uporabljena usmerjena antena XPOL-2-5G z velikim ojačenjem. Antena EPNT-1 pa je vsesmerna X-polarizirana antena.

Obe anteni sta dvonamenski za LTE/5G & WiFi signale in zagotavljata 4×4 MIMO na LTE/5G frekvencah in 2×2 MIMI na frekvencah WiFi.

Obe anteni sta zaščiteni pred vremenskimi vplivi po IP65 standardu.

Celoten seznam usmerjevalnikov, ki so združljivi s temi antenami lahko najdete na spletni strani proizvajalca. Seznam vključuje modele proizvajalcev Cisco, TP-Link, Teltonika, Huawei, Cradle Point in drugih.

Antene Poynting lahko kupite tukaj.

EnglishCroatia