Delovni čas PON-PET 08:00 - 16:00

Pametni dom-Gigaset elements

Osebno sem svoj dom nadgradil v pametnega, ko sem imel grenko izkušnjo z vlomom. Prav hitro mi je postalo jasno, da je potrebno na tem področju nekaj storiti. Odločil sem se za Gigaset elements, saj je bil to že takrat uveljavljen in preizkušen sistem namenjen nadzoru hiše ali stanovanja. Ker celoten sistem deluje na brezžičnem sistemu DECT ULE je montaža res preprosta, hitra in intuitivna. Vse kar moramo storiti, je da priklopimo bazno postajo na internet in napajanje, senzorje in aktuatorje pa nalepimo, privijačimo ali priklopimo na primerna mesta glede na nalogo senzorja ali aktuatorja. Večina elementov ima baterijsko napajanje, ki zagotavlja dolgo in nemoteno delovanje posameznih elementov. Nekatere elemente kot sireno in krmilna vtičnico pa preprosto priklopimo kar v navadno električno vtičnico. Senzorji za vrata in okna nam ne reagirajo samo na vlom, sporočajo nam tudi kdaj so okna ali vrata odprta. Tudi brez kamere bomo vedno na tekočem kdaj je kdo prišel ali odšel od doma.

Gigaset Elements stalno rastejo in se razvijajo. Vsako leto pride kakšen nov senzor ali krmilni element. Trenutno lahko izbiramo med:

  • senzorji za vrata in okna
  • senzorji za gibanje
  • senzorji za vodo, temperaturo in vlago
  • senzorji za dim
  • klima senzor
  • krmilno vtičnico
  • krmilni gumb
  • sireno
  • termostatski ventil za radiator
  • zunanjo in notranjo kamero…

Vsi ti elementi nam omogočajo, da naš dom opremimo za vse mogoče dogodke, ki se lahko pripetijo, ko smo ali nas ni doma. Sistem bo zaznal vlom, možen začetek požara ali izliva vode. Preko sistema lahko vklapljamo ali izklapljamo različne naprave in luči, lahko krmilimo ogrevanje ali preko kamere spremljamo kaj se dogaja doma ali v okolici. Vse programiranje in nadzor sistema se vrši preko pametnega telefona in Gigaset aplikacije, ki deluje preko oblačne storitve. Naj poudarim, da so vse osnovne storitve aplikacije zastonj, torej je vaš strošek samo nakup sistema za pametni dom.

Sistem je preprost za montažo in programiranje. Možnih je nešteto scenarijev in kombinacij kako naj sistem reagira ob določenem dogodku. Ča nas ni doma ali spimo v spalnici lahko sistem v primeru zaznave vloma na oknu sproži sireno, priključi luč in seveda preko aplikacije sporoči, da se doma nekaj dogaja. Posamznih senzorjev je lahko seveda več in jih je možno dokupiti tudi posamezno. Vsak si lahko zgradi sistem po lastnih željah in potrebah. Vse elemente je možno dodajati naknadno, ko se za njih pojavi potreba.  Posamezne elemente sistema Gigaset elements si lahko ogledate tukaj.

EnglishCroatia