Delovni čas PON-PET 08:00 - 16:00

7 najboljših nasvetov za pospeševanje vaših IoT projektov v letu 2021

To objava je povzeta po članku, ki ga je Jose Sanchez objavil na spletni strani thalesgroup.com

Konec leta 2020 je bilo po vsem svetu aktivnih več kot 26,66 milijard IoT naprav – ta številka naj bi se do leta 2025 povečala do 75 milijard. To skokovito povečanje bo v naslednjih štirih letih fenomenalen podvig, ki temelji na projektih, ki so trenutno v načrtu ali se še razvijajo. Podjetja morajo biti prepričana, da lahko hitro zaključijo razvoj in razširijo proizvodne kapacitete, vse to v sorazmerno kratkem času, če računajo na povečanje prihodkov zaradi večje prodaje IoT izdelkov.

Obstaja več korakov – od prototipa do produkcije – ki jih podjetja lahko uporabijo, da pospešijo svoje IoT projekte (ne glede na tip naprave ali aplikacije). Tu smo našteli sedem pogostih vidikov, za katere menimo, da jih morajo podjetja nujno upoštevati pri zagonu časovno občutljivih IoT projektov.

#1 Razmislite o uporabi standardiziranih modulov za IoT povezljivost

To se morda ne zdi nič posebnega, vendar kar zadeva zagonski čas projekta, je uporaba obstoječih preverjenih modulov najhitrejši in najvarnejši način za hiter razvoj izdelka.

Z zagotovljeno podporo in rednimi posodobitvami ti moduli zagotavljajo visoko stopnjo varnosti za vsak projekt. Takšni moduli imajo tudi ustrezne certifikate, kar je pogosto najzahtevnejši in najdražji del pri razvoju popolnoma samostojnih sistemov.

#2 Vlagajte v zaposlene

Vrzel v razumevanju IoT področja je v industriji priznana velika težava, ta vrzel pogosto podjetjem preprečuje, da bi v celoti izkoristila prednosti, ki jih prinaša Internet stvari. V prihodnosti bo težava lahko imela še večje posledice, saj se IoT tehnologija nezadržno širi v vse vidike našega življenja.

Ob dejstvu, da ustrezne kadre pogosto ni možno tudi najeti vlaganje v lastne kadre še dodatno dobiva na pomenu. Čeprav to traja nekaj časa, lahko s pomočjo programov usposabljanja in delavnic vaši zaposleni postanejo usposobljeni za novo delo. Več kot bodo zaposleni vedeli o IoT področju in načrtih podjetja, bolj uspešni bodo vaši projekti.

Na koncu ne pozabite, da če še vedno nimate potrebnega strokovnega znanja za izvedbo zastavljenega projekta je najem razvojne ekipe bolj zapleteno dejanje kot izbira zaupanja vrednega partnerja, ki že ima pripravljene ustrezne rešitve. Z drugimi besedami, stopite v kontakt z ustreznimi strokovnjaki.

3# Ustvarite poslovni model za vaš IoT projekt

Ustrezna komunikacija znotraj podjetja je ključnega pomena za uspešno izvedbo kateregakoli IoT projekta. Pogosto vodstveni delavci v podjetju ne bodo razumeli potrebo po vlaganju v IoT. Poslovni model opremljen s pričakovanimi rezultati bo bistveni del podpore, ki jo potrebujete za zagon projekta.

4# Razmislite, kako zaščititi svoje naprave

Varnost je ključnega pomena za ohranjanje visoke stopnje zaupanja v IoT projekte, pa tudi za zniževanje stroškov. Zato je za delovanje vaše naprave nujno, da se prepričate, da vse naprave vključujejo prilagodljive, varne, privzete nastavitve in zlasti neobvezne mehanizme, kot so zapletenost gesla, iztek gesla in blokada računa, kar uporabnike prisili, da spremenijo privzeto poverilnice pri nastavitvi naprave.

Poleg tega lahko upravljavci omrežij, ki uporabljajo prilagojene rešitve za upravljanje identitete in dostopa, z večfaktorsko overitvijo, biometrično overitvijo ali digitalnimi potrdili tudi okrepijo varnost preverjanja pristnosti.

5# Upoštevajte okolje kateremu je vaš izdelek namenjen

Na žalost pri IoT ne obstaja ena rešitev, ki je primerna za vse. Standardi povezljivosti, varnosti in regulacije se po vsem svetu razlikujejo, kar pomeni, da kar je v eni državi zakonito v drugi državi ni. Na primer, kaj je zakonito v ZDA, morda ni sprejemljivo v Evropi ali na Japonskem in obratno.

Ta pomanjkljiva doslednost predstavlja izzive za podjetja na IoT področji IoT in pomeni, da morajo organizacije razumeti, kateri predpisi veljajo ali bodo veljali, da se izognejo kakršnim koli kršitvam in zaščitijo svoje stranke.

Dva primera:

Pri poslovanju v Evropi za podjetja velja GDPR (Splošna uredba o varstvu podatkov), Direktiva o varnosti omrežij in informacij, ter EU zakonodaja o kibernetski varnosti.

V Kaliforniji pa SB 327, prvi zakon o varnosti stvari, določen za IoT v državi, ki na prodajalce IoT nalaga odgovornost (in dokazno breme), če je naprava z internetom povezana z IP naslovom ali  Bluetooth povezavo. Ta uredba zahteva, da so naprave IoT, ki se prodajajo v Kaliforniji, opremljene z „primernimi varnostnimi funkcijami“, ki ščitijo napravo in podatke, ki jih ta naprava vsebuje.

6# Pravočasno se odločite za vrste zbiranja, prenosa in obdelave podatkov

Sodobni IoT senzorji lahko naredijo nešteto različnih stvari, tako se zbrani podatki zelo razlikujejo (npr. zvok, besedilo, slike). Razlikujejo pa se tudi načini njihovega prenosa (npr. Wi-Fi, mobilni telefon, eSIM).

Pred začetkom novega IoT projekta, razmislite katera vrsta povezave je primerna za vaše naprave. Vprašajte se, kakšno količino podatkov želite poslati, kako bodo naprave napajane in kakšno raven varnosti potrebujete? Odgovori na ta vprašanja vam bodo pomagali, da že zgodaj določite najboljšo pot za svoj projekt.

Podatki, ki jih vaša naprava IoT posreduje, so lahko ali zelo preprosti pa vse do precej kompleksnih; zato je pomembno, da razvijalci IoT naprav uporabijo ustrezen tip komunikacija in/ali metode za poenostavitev in združevanje podatkov.

#7 Izberite ustrezno preizkusno stranko

Pomembno je vedeti, da se uspešni projekti Interneta stvari običajno razvijajo tako, da zadovoljijo potrebe določene (notranje ali zunanje) stranke. Zato se namesto, da bi poskušali ustvariti popoln generični izdelek raje osredotočite na oblikovanje izdelka za znanega kupca. To bo omogočilo pametno porabo virov v prvih fazah razvoja projekta, ki so običajno najbolj kritične.

Če se pripravljate na začetek IoT projekta, upamo, da so vam bili ti nasveti koristni. Ne glede na to, ali ste še v fazi načrtovanja projekta ali že iščete orodja in najboljše prakse za hitro prilagoditev svoje aplikacije, za pomoč lahko obiščete center virov Thales IoT.

Če imate dodatna vprašanja, nas lahko kontaktirate.

EnglishCroatia