Delovni čas PON-PET 08:00 - 16:00

Kot bi pričakovali, so meritve mobilnega signala predpogoj za vsako novo lokacijo, kjer je zahtevana zanesljiva povezava z mobilnim omrežjem, pa tudi za lokacije, kjer povezljivost že obstaja, vendar jo je treba preveriti ali nadgraditi.

Meritve

Kaj vključujejo meritve GSM signala?

Meritve zajemajo več parametrov celic baznih postaj, tako da tisti, ki so odgovorni za načrtovanje, oblikovanje, servisiranje in vzdrževanje povezljivosti, lahko določijo, kakšni so pogoji na določeni lokaciji.

Mobilni signal

Kaj je pomembno?

Pri ocenjevanju lokacije je treba upoštevati več dejavnikov, med drugim ali nova lokacija sploh omogoča sprejemljivo pokritost z mobilnim signalom in ali ima lokacija nezanesljivo povezljivost, ki jo lahko povzročijo spremembe v infrastrukturi ali napake v omrežju. Pomembno je razumeti, katera omrežna tehnologija je na voljo na območju, npr. LTE, 3G ali 2G, ter kako močni so signali v vsakem primeru. Višja kot je raven tehnologije, bolj sprejemljivo bo za tiste aplikacije, ki prenašajo velike količine podatkov. Pri marsikateri nadzorni aplikaciji ali pri industrijskih aplikacijah IoT pa je morda dovolj že ožja pasovna širina in manjše hitrosti prenosa podatkov.

Drug pomemben dejavnik je, ali obstaja kakšna pogodbena povezava s posameznim mobilnim operaterjem, saj bo odvisno od njihove razpoložljivosti na določenem območju morda potrebno uporabiti drugo tehnologijo ali pa bo potreben prehod k novemu ponudniku. Lahko se zgodi, da na območju kjer se izvajajo meritve izbrani operater dober signal iz ene bazne postaje. Medtem, ko imajo drugi operaterji dober signal iz več baznih postaj, kar zagotavlja večjo zanesljivost povezave. Kar zadeva zanesljivo povezavo, se lahko zgodi da drug operater prevlada, saj je bolje imeti več baznih postaj na voljo v primeru prekinitev ali napak v celici.

Pomembna je tudi kakovost signala, ne le moč signala. Vsi signali so dovzetni za motnje, bodisi elektromagnetne ali radijske motnje. Te motnje se imenujejo šum, in večji kot je v primerjavi z močjo signala, slabše je t. i. razmerje med signalom in šumom.

Povezljivost

Kako se določi optimalno povezljivost?

Odvisno od zahtev obstaja več načinov, kako tisti, ki preiskujejo mobilno povezljivost, poskušajo določiti primernost in ključne značilnosti lokacije. Za mnoge aplikacije je rešitev v izvedbi meritev s prenosnim analizatorjem mobilnega signala. Takšni analizatorji zagotovijo veliko merilnih rezultatov iz različnih baznih postaj v relativno kratkem času. Rezultati vsebujejo meritve, kot so moč in kakovost, ter metapodatke, ki jih bazne postaje prenašajo za identifikacijo operaterja, lokacijske kode in informacije o RF kanalu. Rezultate je mogoče prenesti iz merilne naprave na računalnik in jih dodatno obdelati in tudi prikazati na zemljevidu.

Potrebujete več informacij?

Če želite izvedeti več o antenah, mobilnih ojačevalnikih in meritvah mobilnega signala, si oglejte našo spletno stran ali nas kontaktirajte.

EnglishCroatia