Delovni čas PON-PET 08:00 - 16:00

GSM ojačevalci nove generacije

Tehnologija se razvija z vedno večjo hitrostjo. Nič drugače ni pri ojačevalcih mobilnega signala. Vsaka nova generacija prinese svoje novosti in izboljšave.

Pri komercialnih GSM ojačevalcih se je začela pojavljati novost samodejne regulacije dušenja signala. Ojačevalec pri vklopu sam zazna mobilne signale in jih samodejno zaduši, če je to potrebno. Med delovanjem ojačevalec stalno nadzoruje nivoje signalov in po potrebi prilagodi ojačanje, tako da ne prihaja do motenj.

 

Tehnologija se razvija z vedno večjo hitrostjo. Nič drugače ni pri ojačevalcih mobilnega signala. Vsaka nova generacija prinese svoje novosti in izboljšave.

Pri komercialnih GSM ojačevalcih se je začela pojavljati novost samodejne regulacije dušenja signala. Ojačevalec pri vklopu sam zazna mobilne signale in jih samodejno zaduši, če je to potrebno. Med delovanjem ojačevalec stalno nadzoruje nivoje signalov in po potrebi prilagodi ojačanje, tako da ne prihaja do motenj v omrežju operaterja.

Zakaj je to pomembno?

Ena glavnih težav komercialnih GSM ojačevalcev je pravilna montaža in nastavitev ojačevalnega sistema. Pri premočnem signalu na zunanji anteni je potrebno signal dušiti na oddajni (uplink), kot tudi na sprejemni (downlink) strani ojačevalca. Prav tako je postopek dušenja potreben pri situaciji, da sta zunanja in notranja antena montirani preveč skupaj. Postopek dušenja sam po sebi ni zapleten, zahteva pa določeno mero znanja in izkušenj.

Pri ročnih nastavitvah je priporočljivo, da se stanje ojačevalca preveri vsaj enkrat tedensko. V praksi se seveda izkaže, da tega praktično nihče ne počne. Če je signal na vhodni anteni premočan in ojačevalec nima vklopljenega dušenja, se ojačevalec prekrmili in začne oddajati motnje, ki motijo operaterjevo omrežje. V tem primeru mora operater takšno motnjo poiskati, da lahko zagotovi nemoteno delovanje baznih postaj.

Iz zgoraj navedenega je razvidno, da funkcija avtomatskega delovanja ojačevalca lahko veliko pripomore k brezhibnemu delovanju sistema brez motenj. Vse kar je potrebno, je aktivacija funkcije na ojačevalcu in naprava bo sama zaznala morebitne motnje in nanje ustrezno reagirala. Seveda je vedno možno funkcijo ozklopiti in ojačevalec nastaviti ročno.

zaslon

 

Sodobni ojačevalci imajo vgrajene zaslone, ki prikazujejo vse pomembne podatke in vrednosti potrebne za nemoteno delovanje ojačevalnega sistema. Pri nekaterih modelih tudi vse nastavitve opravite kar preko zaslona občutljivega na dotik.

Čeprav je pri večini ojačevalnih sistemov zunanji signal tako šibek, da dušenje sploh ni potrebno je avtomatska funcija včasih vredna zlata, saj se ojačevalec sam odzove na spremembe mobilnega signala, ki nastanejo preko časa. V bližini lahko operater postavi novo bazno postajo, operater lahko poveča moč oddajanja na bazni postaji, lahko premaknejo antene baznih postaj …

 

 

Če vas zanima več, si lahko dodatne informacije preberete tukaj ali pa se obrnete na našo ekipo.

 

EnglishCroatia