Delovni čas PON-PET 08:00 - 16:00

Kako izbrati ustrezen televizor za vaš hotel?

Kljub veliki priljubljenosti pametnih naprav je televizija še vedno glavni vir zabave za hotelske goste. Ko pa gre za nakup novih televizorjev, se veliko hotelirjev sooča z izzivom kako izbrati pravega. Zato smo v podjetju PSE pripravili nekaj koristnih nasvetov, kako izbrati pravi hotelski TV!

Katera velikost je prava?

Izbira prave velikosti je bolj zapletena kot si marsikdo predstavlja. Teorija večji je boljši tukaj ne velja vedno. Če je zaslon prevelik in sedite preblizu, boste trpeli zaradi preobremenjenosti oči ali pa preprosto ne boste videli celotne slike. Pomembno je, da izberete televizor, ki ustreza vaši sobi.
Velikost televizorja bo najprej omejena s ponudbo na trgu. Najpogostejše velikosti televizorjev so 42, 50, 55, 65 in 75 palcev (velikost vidne diagonale televizorja). Nekateri modeli so morda na voljo tudi v drugi velikosti, vendar so ti bolj redki.

4K televizorji imajo velikost pike, ki je štirikrat manjša kod pri 1080p TV aparatih, tukaj ne boste videli vseh posameznih pik dokler ne boste sedeli dosti bližje televizorju. To pomeni, da boste morali biti dosti bližje pri čemer ne smete trpeti zaradi preobremenitve oči.

Po mnenju društva filmskih in televizijskih inženirjev mora vaš TV zasesti vsaj 30 stopinj vašega vidnega polja. Medtem, ko se za gledališko izkušnjo gledanja priporoča vsaj 40 stopinjski pogled. Oba podatka temeljita na ločljivosti 1080p, kar pomeni da z 4K televizorjem lahko ta kot še povečate.

Če razdaljo izračunamo ob predpostavki, da želite 4K TV primerne velikosti, da zavzame 40 stopinj vašega vidnega polja dobimo naslednje rezultate:

velikost televizorja

Glede na te izračune bo zaslon velikosti 55 palcev popolna izbira, če so gostje od televizorja oddaljeni 2m. Ta izračun seveda dopušča nekaj prostora za prilagoditve, lahko ga pa uporabite pri iskanju najboljše velikosti televizorja.

Ne pozabite, da tudi kot pod katerim gostje gledajo na televizor vpliva na izkušnjo gledanja. Idealno bi bilo, da je televizor nameščen vzporedno z očmi gosta, z največ 15 stopinjskim vertikalnim odmikom in največ 40 stopinjskim horizontalnim odmikom.

Zakaj izbrati namenski hotelski TV in ne napravo za domačo uporabo?

Danes proizvajalci televizorjev, kot so LG, Philips in Samsung izdelujejo posebne pametne televizorje za profesionalno uporabo – televizorje za hotele – ti televizorji so zasnovani za uporabo v komercialnem okolju in so veliko bolj primerni za hotelirstvo v primerjavi s televizorji za domačo uporabo. Glavna razlika je v posebnih funkcijah, ki so prilagojene hotelski uporabi. Hotelski televizorji ponujajo vrsto pomembnih funkcij, vključno z:

  • Nastavitev glasnosti: Konfiguracija glasnosti omogoča hotelom, da omejijo največjo glasnost na sobnih televizorjih. S tem preprečite, da bi gostje motili druge s preglasnim predvajanjem na televizorju.
  • Nastavitev vklopa: Ta funkcija omogoča, da nastavite način vklopa televizorja. Na primer, televizor lahko nastavite, da se vedno vklopi na določenem kanalu ali na drugem viru (npr. HDMI).
  • Nastavitev kanalov: Ta funkcija omogoča zaklepanje kanalov na televizorju, kar odpravlja težave z gosti, ki med brskanjem brišejo kanale iz televizorja. Z uporabo hotelskega vmesnika pa lahko kanale tudi prilagajate posameznim gostom (npr. gostu iz Rusije na začetku ponudite ruske kanale).
  • Varnostne nastavitve: Hotelski televizorji avtomatično poskrbijo za ponastavitev naprave in za odjavo iz vseh računov ob odjavi gosta ali ob izklopu naprave za določen čas.

Z uporabo hotelskega vmesnika (npr. HSC) lahko ti televizorji predvajajo pozdravna sporočila, poskrbijo za hotelski info kanal in omogočijo neposredno komunikacijo z gostom (npr. za naročanje hotelskih storitev).

Poleg tega pa lahko pri uporabi televizorja za domačo uporabo naletite še na dodatne težave katerim bi se radi izognili. Izguba garancije ob uporabi v komercialnem okolju, je ena izmed teh težav. Večina jamstvenih izjav izrecno prepoveduje komercialno uporabo za naprave, ki so namenjene domači uporabi. V primeru, da boste v hotelu uporabljali napravo namenjeno domači uporabi in boste za to napravo želeli uveljavljati garancijo bo to lahko obravnavano kot goljufija. Zakaj ne bi raje uporabili komercialno napravo, ki ima 2 leti garancije in vam ponuja vrsto naprednih funkcij?

Potrebujete pomoč pri izbiri idealnega televizorja za vaš hotel? Kontaktirajte našo ekipo.

 

EnglishCroatia