Delovni čas PON-PET 08:00 - 16:00

LTE antene

Iskanje pravih in primernih LTE anten je v zadnjem času doživelo pravi razcvet. Seveda je osnovni razlog za to vse cenejši podatkovni paketi za prenos velikih količin podatkov preko mobilnih omrežij. Vse to je vodilo v eksplozijo uporabe LTE mobilnih usmerjevalnikov (routerjev) in drugih naprav, ki za svoje delovanje potrebujejo povezavo v mobilna omrežja. Tu je govora o različnih modemih, krmilnikih, senzorjih, koncentratorjih, IoT napravah…

V tem blogu se bomo osredotočili na antene za LTE routerje. Kot opažamo imajo uporabniki kar precej težav z izborom prave antenske rešitve za svoj usmerjevalnik. Če imate novejši LTE usmerjevalnik, potem ima zelo verjetno priključke za zunanji anteni. Priključka sta največkrat 2, saj večina tovrstnih naprav podpira način MiMo, ki za svoje delovanje potrebuje 2 ločeni anteni. Torej potrebujemo 2 ločeni anteni od katerih ima vsaka svoj kabel in priključni konektor. Priključni konektorji so lahko različni vendar v zadnjem času močno prevlada konektor tipa SMA. Daljši kot je kabel na anteni večjo imamo možnosti z izbiro optimalnega mesta montaže naših LTE anten. Seveda je potrebno biti pozoren, da kabli niso predolgi, saj ima vsak kabel svoje izgube, ki lahko na koncu pomenijo, da v kablih več izgubimo kot z anteno pridobimo. Antene so lahko različnih oblik in montažnih tipov. Pomemben podatek je ojačitveni faktor antene, ki je v splošnem vezan na tip in velikost antene. Po domače povedano majhna antena ne more prinesti velikega povečanja signala.

V splošnem se najboljši rezultati dosežejo z usmerjenimi antenami različnih velikosti. Te antene zagotavljajo dovolj ojačitve, da pokrijejo vse izgube v priključnem kablu in priključnih spojih. Standarne LTE antene imajo 10m dolge priključne kable in so glede na ojačitvene faktorje različnih velikosti. Anteni sta glede na navpičnico zamaknjeni za kot 45 stopinj, da se med seboj čim manj motita. Priporočljivo je, da sta po vertikali montirani vsaj pol metra narazen. Obrnjeni sta v isto smer, po možnosti neposredno proti bazni postaji oz. smeri najmočnejšega LTE signala izbranega operaterja. Antene morajo pokrivati vse aktualne frekvenčne pasove, saj se LTE signal lahko nahaja na različnih frekvencah glede na lokacijo oz. bazno postajo.

Vedno imejte v mislih, da antena za svoje delovanje potrebuje obstoječ signal. Če signala na mestu montaže antene ni potem vam tudi najboljša antena ne pomaga.

Več podrobnosti o ojačanju LTE signalov lahko izveste tukaj.

EnglishCroatia