Delovni čas PON-PET 08:00 - 16:00

Varnost IoT naprav: Katere so najnovejše težave in grožnje?

Za razliko od običajnih kibernetskih napadov lahko nezadostna varnost IoT naprav vpliva na virtualne in fizične sisteme. Predstavljajte si, da heker manipulira s tovarniškimi stroji, zdravstvenimi napravami ali pametnimi ključavnicami v gospodinjstvu – škoda je lahko ogromna.

Ker število naprav IoT in stroški kibernetske kriminalitete naraščajo, narašča tudi potreba po robustni varnosti IoT naprav.

Najnovejša varnostna vprašanja in grožnje IoT naprav

Nastajajoči varnostni izzivi interneta stvari ogrožajo občutljive podatke podjetij in njihovih strank. Zato morajo podjetja, ki uvajajo in razvijajo IoT naprave razumeti nove grožnje.

Oblačno in robno računalništvo

Pojav računalništva v oblaku in robnega računalništva je prispeval k porastu koristnih sprememb, kot je delo od doma. Kljub temu večina organizacij nima tehnologije ali praks za vzdrževanje varnosti IoT omrežja med in po tem prehodu.

Odpiranje računalniških sistemov navzven povečuje varnostno ranljivost, saj odpira dostop do več možnih sistemov, ki jih napadalci lahko izkoristijo. Obdelava podatkov v robnih sistemih bi lahko pospešila analizo podatkov in zmanjšala zakasnitve. Takšni sistemi omogočajo robno implementacijo modelov umetne inteligence (AI) in strojnega učenja (ML) ter zagotovijo prednosti za nekatere vertikalne aplikacije.

Ta paradigma uvaja drugačen model tveganja, ki ga je treba upoštevati za zmanjšanje tveganj za celovitost, zaupnost in pristnost podatkov. Varnostni izzivi lahko vključujejo:

 • Fizično varovanje robne naprave
 • Pristnost podatkov, ki jih sistemi zbirajo iz najrazličnejših senzorjev
 • Zaupnost podatkov, zbranih in shranjenih v robnih sistemih

Poleg tega bi morala podjetja, ki uvajajo decentralizirane in porazdeljene podatkovne sisteme, dati poseben poudarek na varnostno preverjanje robnih računalniških naprav in povezanih oblačnih aplikacij. Če bi zagotovili varnost teh naprav, bi odpravili tveganje morebitnih ponaredkov ali goljufij.

Povečanje kompleksnosti

Ljudje so nenadomestljivo bogastvo vsakega podjetja. Vendar pa predstavljajo tudi največje prednosti in slabosti varnosti in zasebnosti v IoT svetu.

Okolja IoT postajajo vse bolj povezana in večplastna. Ta zapletenost pogosto pomeni, da je človeška napaka glavni vzrok za kršitve kibernetske varnosti. Varnost posameznega IoT omrežja lahko ogrozijo tudi telekomunikacijski operaterji in drugi človeški dejavniki, ki se ne zavedajo groženj.

Izzivi IoT varnosti v 5G omrežjih

Čeprav bo 5G učinkovitejši od 4G LTE , bo prinesel nove varnostne izzive za IoT sisteme. 5G bo še razširil izpostavljenost možnim napadom na kibernetsko varnost. Posebej pri IoT napravah se ti izzivi nanašajo na:

 • Visoko gostoto IoT povezav
 • Večja pasovna širina povezave, ki bi lahko olajšala DDoS napade
 • Večje količine občutljivih podatkov v skupni rabi med povezanimi napravami in aplikacijami, ki morajo biti ustrezno zaščitene
 • Delovanje v skoraj realnem času, kar skrajšuje čas za odkrivanje kibernetskih napadov in odziv nanje

Obstaja tudi precejšnje pomanjkanje predvidevanja in standardizacije v industriji. Razen izjem, kot je finančna industrija, morajo podjetja sama uvesti varnostne standarde IoT, zlasti za rešitve IoT, ki izkoriščajo 5G povezljivost.

Kako lahko podjetja zaščitijo svoje IoT sisteme?

Varnost interneta stvari je izrednega pomena za okolja, ki takšne sisteme uporabljajo in jo je kot takšno potrebno že na začetku načrtovati v projektu ali strategiji implementacije.

Varovanje naprav IoT vključuje skrbnost. Podjetja se lahko zaščitijo z implementacijo najboljših praks IoT sistemov z upoštevanjem naslednjih področij:

 • Varno upravljanje naprav
 • Varni mehanizmi posodabljanja
 • Varovanje zasebnosti podatkov
 • Ukrepi za krepitev fizične varnosti
 • Odpravljanje nevarnih IoT vmesnikov

Šifriranje od konca do konca in segmentacija omrežja

IoT sistemi so vse pogostejši v domovih in na delovnem mestu. Za zaščito podatkov med mirovanjem in med prenosom morajo podjetja uporabiti:

 • Šifriranje občutljivih podatkov v mirovanju
 • Izvajajte politike močnih gesel
 • Varne protokole z močnimi šifrirnimi algoritmi in se izogibati nezaščitenim prenosom
 • Uporaba zasebnih APN za mobilno povezljivost
 • Dvofaktorska avtentikacija za posebne primere uporabe
 • Dodelani procesi upravljanja naprav z zaupanja vrednimi identitetami naprav

Podjetja bi morala uporabiti tudi segmentacijo omrežja ali ločena omrežja za naprave IoT in povezave za goste, da zmanjšajo napade, povezane z IoT. V tem kontekstu bi lahko upoštevanje načel najmanjših privilegijev in poglobljene obrambe ublažilo več razredov kibernetskih tveganj, zlasti v IoT ekosistemih.

Zasnova varnosti interneta stvari

Glavni razlog, da so številne naprave IoT ranljive, je, da niso varne po zasnovi . Varnost ne bi smela biti naknadna misel. Uspešna strategija interneta stvari že od samega začetka oblikuje varnost interneta stvari in industrijske varnostne ukrepe za vse IoT naprave.

Poleg tega se mora varnostna veriga začeti na ravni naprave (tj. končne točke) in mora vključevati varnostni pristop od konca do konca. Ta pristop bi moral vključevati tudi povezljivost, komunikacijske plasti in platforme. Ne smemo pozabiti, da je varnost tako močna kot njen najšibkejši člen .

Preverjanje prodajalcev modulov IoT

Podjetja morajo oceniti in preveriti prodajalce IoT modulov, da zaščitijo občutljive podatke, ki se bodo pretakali v naprave IoT in iz njih, in to bi morali v podjetjih narediti še preden uvedejo izbrani module v svoje izdelke. Varni IoT moduli so temelj varnosti sistema IoT.

Za podjetja je najpomembnejše, da vedo, da njihov prodajalec proizvaja module s potrebno zaščito in ukrepi za:

 • Nadgradnje vdelane programske opreme: z omogočanjem le zaupanja vredne in overjene programske kode znotraj modulov
 • Omogočanje upravljanja identitete modula: Za identifikacijo in avtentikacijo naprave
 • Varna proizvodnja : varnost od začetka do konca proizvodne verige za upravljanje obvladovanja tveganja celotne dobavne verige
 • Varni procesi IKT procesi proizvajalca: Sprejetje okvirov kibernetske varnosti (npr. ISO 27001) proizvajalcu omogoča učinkovito obvladovanje kibernetskega tveganja

Povežite se, upravljajte in zavarujte svojo uvedbo IoT

Razvoj rešitve IoT je lahko zapleten in zastrašujoč. Z našim strokovnim znanjem ni nujno, da je tako.

Vsi IoT moduli iz naše ponudbe, načrti povezljivosti in platforme so zasnovani tako, da optimizirajo vaše skupne stroške življenjskega cikla. Pomagamo vam lahko poenostaviti, razširiti in zaščititi vaše rešitve IoT že danes in to s skrbjo, da bodo varni tudi v prihodnosti. Zahtevajte posvet, da zagotovite varno uvedbo svojih IoT naprav že danes.

EnglishCroatia