Delovni čas PON-PET 08:00 - 16:00

Varnost IoT naprav

Poteze evropskih držav, ki prepovedujejo Kitajskim družbam dostop do svojih novo nastajajočih 5G omrežjih, je pripeljala do splošne razprave o varnosti telekomunikacijskih omrežij. V Zahodnih državah se tako povečuje zaskrbljenost glede izpostavljenosti potencialno tveganim tehnologijam. Marsikatera država je tako zaostrila pogoje za sodelovanje pri izgradnji 5G omrežij, Washington pa je na črni seznam uvrstil tudi velika kitajska proizvajalca nadzornih kamer, podjetji Hikvision in Dahua. Ena izmed groženj pa ostaja v veliki meri spregledana, to so industrijske komponente, ki se uporabljajo v najrazličnejših IoT napravah.

Izdelki Interneta stvari so opremljeni z najrazličnejšimi senzorji in komunikacijskimi moduli, ki omogočajo mobilno ali WiFi povezljivost v omrežje. Te naprave so vseprisotne in se nahajajo v naših domovih, pisarnah, vozilih in tudi v komponentah kritične infrastrukture. To je tehnologija, ki omogoča delovanje pametnih hiš, ob temi prižiga luči ali po potrebi aktivira nadzorne kamere. Ta tehnologija tudi omogoča daljinski nadzor in upravljanje elektroenergetskega omrežja in seveda tudi druge kritične infrastrukture. Toda vse te podatke, ki jih zbirajo in obdelujejo IoT naprave bi lahko sovražna država zlahka uporabila za vplivanje ali grožnjo posamezniku, podjetju ali državi.

Vso to funkcionalnost omogočajo drobni IoT moduli, ki se dobavljajo kot industrijski polizdelki in kot takšni do sedaj niso bili pod drobnogledom zahodnih držav.

Kot kažejo javno dostopni tržni podatki, imajo trije kitajski proizvajalci več kot 50% tržni delež na tem trgu. Quectel, Fibocom in China Mobile zagotavljajo module za povezljivost številnim Kitajskim podjetjem, vključno s Huawei in Hikvision. Medtem, ko so izdelki podjetji Huawei in Hikvision pod aktivnim nadzorom, ponekod pa so tudi omejeni, so se do sedaj isti industrijski IoT moduli uporabljali povsem neomejeno. Šele pred kratkim so se zahodne države začele soočati tudi s to problematiko, na Češkem so tako sprejeli prepoved uporabe takšnih modulov v energetski infrastrukturi, pričakovati je, da jim bodo v kratkem sledile še druge države.

EnglishCroatia