Delovni čas PON-PET 08:00 - 16:00

Zagotavljanje varnosti v IoT svetu

To objava je povzeta po objavi na spletni strani thalesgroup.com.

Življenje v povezanem svetu vodi tudi k večjem tveganju vdorov in kibernetskih napadov. Število IoT povezanih naprav po vsem svetu naj bi se do leta 2023 povečalo na 43 milijard, kar je skoraj trikrat več kot leta 2018, kar kaže na to kako hitro se IoT svet povezuje. Istočasno pa to tudi pomeni, da imajo hekerji še več možnih tarč za napade, zaradi česar moramo biti še previdnejši pri zaščiti in izmenjavi svojih podatkov.

Pomembnost zanesljivih pristopov varstva podatkov in preverjanja pristnosti tako še nikoli ni bila večja. Na srečo obstaja več vladnih pobud, ki želijo zaščititi digitalni svet v korist državljanov in podjetij, tukaj bi posebej omenili projekta Secredas in ITEA Parfait.
Ta dva projekta sta primera, kako vlade in organizacije sodelujejo v pobudah za zaščito državljanov, podjetij in institucij pred kriminalnimi združbami, ki nepooblaščeno dostopajo do njihovih zasebnih podatkov. Ker število IoT naprav eksponentno narašča, so ti projekti nujni za zaščito digitalnega sveta, kakršnega poznamo.

Projekt Secredas: Napredne tehnologije za povezana in avtonomna vozila

Čeprav se popolnoma avtonomna vozila zdijo futuristična fantazija, je danes v svetu veliko primerov te tehnologije. Vendar pa vsak četrti potencialni kupec / uporabnik avtonomnih vozil v Evropi ne zaupa v varnost teh sistemov, in zato noče kupiti takšno vozilo. Poleg tega tudi avtonomna vozila, podobno kot druge povezane naprave, prinašajo lastno tveganje, nevarnost vdora kriminalnih skupin in nevarnost zlorabe takšnih vozil.

Projekt ITEA Parfait: Zaščita osebnih podatkov pri uporabi povezanih naprav.

Podobno kot Secredas je tudi ITEA Parfait projekt, ki si prizadeva razviti skupno platformo za zaščito osebnih podatkov in zagotoviti varne postopke preverjanja pristnosti uporabnikov pri uporabi povezanih naprav. Ta projekt želi rešiti dva glavna izziva, povezana z internetom stvari: zapletenost, povezano z interoperabilnostjo, in zagotavljanje visoke ravni zaščite uporabniških podatkov.

Pri projektu je značilno predvsem to, da skuša tehnologijo preverjanja pristnosti FIDO vključiti kot standard zaščite uporabniških podatkov, kar omogoča široko uporabo, enostavnost uporabe in zaščito pred napadi.

Več na to temo: Profil podjetja Thales in povezava do IoT modulov in terminalov

Pomembno: V podjetju Thales pri razvoju vseh IoT izdelkov so posebej pozorni na varnost izdelkov.

EnglishCroatia