Delovni čas PON-PET 08:00 - 16:00

Arduino Nano za telebane

Tukaj vam bomo dali nekaj osnovnih napotkov za Arduino Nano za tiste, ki boste šele postali programerji.

Najprej priključite baterijo na napajalni modul. Na osnovni plošči Arduino Nano poiščite mini USB vmesnik za povezavo z osebnim računalnikom. Vsi Brick’R’knowledge moduli pa so opremljeni s posebnimi konektorji s katerimi module preprosto povezujete med sabo. Ko tako povežemo različne module je učinek isti kot če bi naprave povezovali neposredno na kontakte modula Arduino Nano. Tukaj bomo uporabili samo dva konektorja in sicer digitalna »PD2« in »PD3«, ki sta enakovredna Arduino kontaktoma 2 in 3. Te kontakte bi lahko uporabljali tudi ločeno, tukaj bomo uporabili običajno LED diodo in bomo uporabili oba kontakta.

Arduino za telebane 3

Odprite brskalnik in pojdite na spletno stran www.arduino.cc, kliknite Software in izberite programsko opremo za vaš operacijski sistem. Ko zaključite s prenosom namestite Arduino razvojno okolje.
Zaženite Arduino programsko okolje. To je program, ki ga boste uporabili za pisanje kode. Najprej kliknite na »Tools«, nato na »Board« in izberite Arduino Nano.

Arduino zagon

Za vse, ki še niste programerji, razlaga začetnega stanja:

void setup: Tukaj vnesite začetno nastavitveno kodo, ki se zažene samo enkrat, preden se zaženejo drugi procesi ali zanke.

void loop: Po zaključeni inicializaciji se bo vse, kar je tukaj ponavljalo v neskončni zanki. Na primer: lučka vklopljena, lučka ugasnjena, lučka vklopljena, itd.

{}: Vse, kar je med dvema oklepajema v zanki se bo izvajalo. Tukaj morate vnesti kodo, oklepaji pa določajo začetek in konec.

; Podpičje služi kot ločnica med različnimi navodili. Tako kot program ve, kako so ločeni različni deli kode. Deluje kot pika v besedilu.

//: Tu lahko sami dodate svoje enovrstične komentarje.

Posamezni deli naše kode:

Arduino Nano koda

Najprej poimenujemo svoje konektorje. PD2 se imenuje “PORTLED2”, PD3 pa “PORTLED3”. Da bo naš program vedel, katerem priključku ustreza PORLED2, mu nastavimo naslednje:

#define PORTLED2 2
Enako naredimo za PORTLED3.

Zdaj nastavimo začetno stanje priključkov. To naredimo tako:

pinMode (PORTLED2, OUTPUT);

Sedaj program ve, da bomo PORTLED2 uporabili kot izhod in ne kot vhod.

Sedaj sledi neskončna zanka, imenovana void loop. Uporabljamo digitalne priključke, zato uporabimo:

digitalWrite (PORTLED2, HIGH);
digitalWrite (PORTLED3, HIGH);

Obe LED diodi sta vklopljeni na visok nivo, sta prižgani.

V naslednjem koraku določimo, kako dolgo bosta osvetljeni. Za eno sekundo moramo napisati 1000, čas izračunavamo v milisekundah. Ko naj bo LED eno sekundo prižgana uporabimo:

delay (1000);

Ko želimo LED izklopiti za eno sekundo, moramo le spremeniti HIGH v LOW:

digitalWrite (PORTLED2, LOW);
digitalWrite (PORTLED3, LOW);
delay (1000);

Zdaj povežemo Arduino Nano prek USB vmesnika z računalnikom in kliknemo na levo kljukico, kar bo sprožilo prevajanje naše kode. To pomeni, da Arduino preverja, ali smo naredili kakšno napako. Ko je prevajanje kode zaključeno, kliknemo puščico poleg kljukice in naša koda bo naložena v Arduino Nano. Ko odklopimo računalnik in pravilno povežemo Brick’R’knowledge module, se LED dioda prične prižigati.

Arduino za telebane 4  Arduino za telebane 5

 

Več informacij o Arduino izdelkih iz naše ponudbe najdete tukaj.

EnglishCroatia