Delovni čas PON-PET 08:00 - 16:00

Je GSM/LTE ojačevalec prava rešitev zame?

Problem s slabim GSM/LTE signalom v hišah in poslovnih objektih so vedno bolj pogosti in pereči. V nekaterih objektih se zaradi različnih vzrokov srečujemo s popolno odsotnostjo mobilnega signala. Če v objektu nimamo mobilnega signala ali je le ta šibak si lahko pomagamo z ojačevalnikom mobilnega signala. Vendar na žalost ne vedno. Obstaja nekaj osnovnih pogojev, ki morajo biti izpolnjeni, da bo GSM/LTE ojačevalec deloval dobro.

Ojačevalni komplet je v osnovi sestavljen iz ojačevalca, ki ojača enega ali več nosilnih frekvenčnih pasov (band) mobilnega signala, zunanje antene, ki sprejema in oddaja mobilni signal bazne postaje operaterja in notranje antene v objektu, kjer želimo signal ojačati.

Prvi in najpomembnejši pogoj je, da je na mestu montaže (v večini primerov je to na strehi) prisoten signal, ki ga želimo ojačati. Ta signal mora biti konstanten in imeti določen nivo. Načeloma velja, da mora biti nivo signala vsaj tolikšen, da je na mestu zunanje antene možen pogovor s pametnim telefonom preko GSM ali LTE-VoLTE signala (odvisno kaj želimo ojačati). Pri tem moramo upoštevati, da povezovalni kabel med ojačevalcem in anteno ni predolg, saj so v primeru predolgega kabla izgube signala prevelike in ojačevalec ne bo deloval. Standardno se za zunanjo anteno uporabljajo 10m kabli. V primeru dobrega zunanjega signala in kvalitetne antene ter kabla je lahko dolžina tudi 20 ali celo 30m, vendar so pri komercialnih ojačevalcih take dolžine koaksilanih povezav za zunanjo anteno prej izjema kot pravilo.

Torej mesto za montažo zunanje antene kjer imamo dovolj kvaliteten zunanji mobilni signal ne sme biti preveč oddaljeno od ojačevalca. Primeri, kjer je signal oddaljen več 10m od objekta s komercialnimi LTE ojačevalci na žalost niso rešljivi.

Standardna dolžina kabla za notranjo anteno je prav tako 10m, si pa tu lažje privoščimo nekaj izgub, tako da ga večinoma lahko vedno podaljšamo za 10 ali celo 20m. Če imamo na voljo več signalov na različnih frekvenčnih pasovih se praviloma odločimo za ojačitev signalov na nižjih pasovih. Če imamo npr. na voljo LTE signal na 800 in 1800 MHz, ojačamo raje 800 MHz signal, saj bo ojačitev tega signala boljša in učinkovitejša.

Zato se v večini primerov uporabijo 800 MHz in 900 MHz ojačevalci. Če imamo na zunanji anteni na voljo mobilni signal na obeh frekvencah se lahko odločimo za ojačevalec, ki nam ojača oba frekvenčna pasova. Tako si lahko v objektu zagotovimo npr. 2G-GSM in LTE-5G signal ali pa LTE signale različnih operaterjev. Odvisno od prisotnosti mobilnih signalov na mestu zunanje antene.

Mobilni signal lahko pomerimo-pogledamo nivo in frekvenčni pas tudi s pomočjo aplikacije za pametni telefon. Pametno je pogledati oba signala 2G in LTE. Pametni telefon ročno preklopimo na 2G nato pa še na LTE in aplikacija nam prikaže podatke za oba signala. So pa take aplikacije omejene v svojem prikazu vseh mobilnih signalov, zato nam ne dajo vedno pravih odgovorov.

Primer take aplikacije za android pametne telefone najdete tukaj

Pri tolmačenju rezultatev meritev teh aplikacij vam lahko pomagamo tudi mi. Seveda pa vam lahko pomagamo z bolj strokovnimi meritvami s pomočjo analizatorja mobilnega signala.

 

 

 

EnglishCroatia