Delovni čas PON-PET 08:00 - 16:00

Osnove GSM ojačevalca

Slab mobilni signal v stavbah je v Sloveniji zelo pogost problem. S sodobno gradnjo se ta problem samo stopnjuje in razširja. Rešitev slabega mobilnega signala s pomočjo GSM ojačevalce se zdi na prvi pogled precej enostavna in hitra. Pa na žalost ni vedno tako. Za izbiro prave opreme je potrebno kar nekaj znanja, predvsem pa pravih podatkov in meritev. Če uporabimo napačno opremo ali pa opremo napačno instaliramo je najmanj kar se nam lahko zgodi, slabo delovanje sistema. Lahko se zgodi, da ojačevalni sistem sploh ne bo deloval ali pa, kar je najhujše, da bomo s sistemom povzročali mobilnim operaterjem motnje v njihovem omrežju. V tem primeru lahko pričakujemo obisk, saj operaterji povzročitelje takih motenj pošičejo, da lahko zagotovijo nemoteno  delovanje svojega omrežja.

GSM ojačevalni sistem je sestavljen iz zunanje antene, ki je v povezavi z baznimi postajami operaterjev. Zunanja antena je večinoma montirana v višjem predelu objekta kot je streha ali podstreha. S koaksialnim kablom je povezana z GSM ojačevalnikom. V središču območja objekta, kjer želimo zagotoviti mobilni signal je montirana notranja antena, ki zagotavlja signal za mobilne aparate v objektu. Tudi ta antena je povezana z GSM ojačevalcem preko koaksialnega kabla. GSM ojačevalec se torej nahaja med obema antenama in je edini element sistema, ki potrebuje omrežno napajanje. Za pravilno delovanje ojačevalca je pomembno, da je opremljen z dušilnimi elementi za dušenje vhodnega in izhodnega signala. Prav tako mora imeti indikacijo nivojev posameznih signalov, da ga lahko pravilno nastavimo na zahtevane parametre, ki so od objekta do objekta zelo različni.

Zunanje in notranje antene so lahko različnih tipov glede na obliko, frekvenčni pas in sevalne karakteristike ter ojačitvene faktorje. Zunanje antene so največkrat usmerjene, večjih ojačitvenih faktorjev. Notranje pa stenske paličaste vsesmerne antene. Paziti je potrebno, da povezovalni kabli anten do ojačevalca niso predolgi, saj daljši kabel pomeni na koncu slabši signal. Dolžina in kvaliteta koaksialnega kabla za zunanjo anteno so zlasti pomembni pri objektih, kjer ima zunanji mobilni signal nizko jakost.

Antene in GSM ojačevalec sistema morajo biti frekvenčno primerni za signal, ki je prisoten na objektu in ga želimo ojačati. 900 MHz ojačevalec npr. ne bo ojačal 800 MHz LTE mobilnega signala. Pozorni moramo biti tudi na čim večjo oddaljenost med zunanjo in notranjo anteno. Med njima naj bo čim več zidov, idealno je kar celotno nadstropje. Paziti moramo tudi na samo sestavo objekta. Armirane stene, izolativno steklo, kovinska streha in fasada ali gradbena folija so za mobilni signal zelo slabo prehodni. Les, opeka, navadno steklo pa mobilnemu signalu ne predstavljajo velike ovire. Vse to je potrebno upoštevati pri načrtovanju učinkovitega ojačevalnega sistema. Brez kompetentnih meritev bomo težko našli optimalno rešitev in mesta postavitev anten.

Na spremljajoči sliki si lahko ogledate tipične elemente GSM ojačevalnega sistema: notranjo stensko in zunanjo usmerjeno anteno, GSM ojačevalec z indikatorji signala in dušilnimi stikali, povezovalni koaksialni kabli in adapterji za priklop anten na ojačevalec.

Več o GSM ojačevalnih sistemih si lahko pogledate tukaj.

 

EnglishCroatia