Delovni čas PON-PET 08:00 - 16:00

GSM ojačevalec – repeater

Ta objava je povzeta po objavi, ki jo je Boštjan Jamnik objavil na portalu bonadea.si.

Moderni načini nizkoenergijske gradnje, vse več objektov grajenih na osnovi železobetonskih elementov, paro propustne folije, troslojna nizkoenergijsko okna, razgiban relief naše države so glavni vzroki, da je vedno več potreb po ojačanju GSM signala v privatnih domovih ali podjetjih.

Moderni načini nizkoenergijske gradnje, vse več objektov grajenih na osnovi železobetonskih elementov, paro propustne folije, troslojna nizkoenergijsko okna, razgiban relief naše države so glavni vzroki, da je vedno več potreb po ojačanju GSM signala v privatnih domovih ali podjetjih. Po navadi ljudje ugotavljajo, da je zunaj stavbe signala dovolj, v stavbi pa je možno telefonirati samo na nekaterih mestih ali pa sploh nikjer. Zadnje čase je veliko klicev od ljudi, ki so zamenjali okna z novimi troslojnimi, ki imajo naparjeno termo plast. Slaba stran teh oken je, da niso prehodni za GSM signal. Uporabniki kar naenkrat v takih stavbah ne morejo več telefonirati preko GSM telefona. Teh zgodb je veliko.

Ena izmed možnih rešitev je instalacija GSM ojačevalca. Standardna zasnova ojačevalca je zunanja usmerjena antena, ki je preko koaksialnega kabla povezana z ojačevalcem, ta pa naprej preko koaksialnega kabla z notranjo vsesmerno anteno. Notranja antena je lahko tudi stropna, panelna, usmerjena … Zunanje usmerjene antene so različnih velikosti. Po navadi imajo večje antene večjo stopnjo ojačitve. Razlikujejo se tudi po frekvenčnih pasovih, ki jih sprejemajo. GSM ojačevalci se prav tako razlikujejo po frekvenčnih pasovih, ki jih ojačujejo, razlikujejo pa se tudi po moči ojačanja za določen frekvenčni pas. Obstajajo tudi ojačevalci, ki ojačajo več frekvenčnih pasov hkrati.

Največkrat je zahtevan GSM ojačevalec za osnovni GSM pas, ki je pri nas na 900 MHz. Na tem delujejo vsi operaterji. Pazljiv je potrebno biti pri operaterju Telemach- ki deluje na razširjenem GSM pasu, ki ga standardni GSM ojačevalci ne ojačajo. Na GSM bandu je poleg govornih kanalov tudi vedno več podatkovnih kanalov. Poleg standardnega 2G (GPRS,EDGE) na tem bandu naraščajo 3G (UMTS) podatkovni kanali, tako da za ojačanje govornih in podatkovnih kanalov v takem primeru potrebujemo ojačevalec samo za 900 MHz.

ojacevalec gsm signala

Pred instalacijo se zato najprej prepričajte kakšen ojačevalec sploh potrebujete. Če preko ojačevalca lovite npr. 3G podatkovni kanal je preko tega možen tudi govor, tako da zopet lahko uporabite GSM ojačevalec za eno frekvenco; v tem primeru največkrat 1800 MHz ali 2100 MHz. Pred instalacijo GSM ojačevalca je potrebno tudi razčistiti kakšno moč potrebujemo. Moč ojačevalca določa površino, ki jo bomo pokrili s samim GSM ojačevalce. Ta površina pokritosti pa je seveda odvisna tudi od moči vhodnega signala in od objekta samega-ne samo od moči ojačevalca. Pred instalacijo močno priporočam meritev GSM signala na objektu-tako se izognemo kasnejšim morebitnim zapletom pri sami instalaciji sistema oz. pri delovanju sistema. Z meritvami lahko tudi brez težav ugotovimo, kako močan ojačevalec potrebujemo. Če je objekt večji ali kompleksnejši, je možna postavitev več notranjih anten, za boljše pokrivanje objekta.

Sama instalacija je na videz preprosta, vendar se v praksi izkaže, da se na terenu pojavlja vedno več napačno instaliranih sistemov, ki povzročajo motnje v omrežjih GSM operaterjev. Pri instalaciji takih sistemov je kar nekaj stvari, na katere je potrebno biti pozoren in jih je potrebno upoštevati, če ne želimo, da nam na vrata potrkajo fantje, ki bedijo nad kvaliteto delovanja GSM omrežij. Ljudje se premalo zavedajo, da zunanja antena ni samo sprejemna, pač pa tudi oddajna. Zato velja, da je potrebno biti pri instalaciji zelo previden. Upoštevati je potrebno vsa dana navodila in LED indikatorje, ki so po navadi na samih ojačevalcih. Dobro se informirajte o morebitnih posebnostih in značilnostih sistema, ki ga nameravate instalirati. Potrebno je tudi pregledati položaje, usmerjenost in bližino baznih postaj vseh operaterjev okrog objekta.

Skoraj v vsakem primeru, kjer je zunaj objekta prisoten minimalen GSM signal je možno ta signal pripeljati v sam objekt. Je pa potrebna precejšnja mera previdnosti, preudarnosti in znanja, da s postavitvijo sistema ne naredimo več škode kot koristi.

Več o tem na strani GSM ojačevalci.

EnglishCroatia