Delovni čas PON-PET 08:00 - 16:00

Varovanje poslovne IP telefonije pred kibernetskimi vdori

Poslovna IP telefonija je rešitev, ki podjetjem prinaša številne koristi, kot so zmanjšani stroški, izboljšana mobilnost, večja fleksibilnost in druge napredne funkcionalnosti. Potrebno pa se je zavedati, da je poslovna IP telefonija bolj dovzetna za kibernetske napade v primerjavi s tradicionalnimi analognimi in digitalnimi telefonskimi sistemi. Zato bi v podjetjih in ustanovah, kjer uporabljajo IP telefonijo morali posebno pozornost nameniti varnosti.

Najpogostejši načini, ki jih napadalci uporabljajo za vdore v telekomunikacijske sisteme so:

Ranljivosti v programski opremi:
Ena izmed najpogostejših poti za vdor v telekomunikacijski sistem je izkoriščanje ranljivosti v programski opremi. Telefonski sistemi in komunikacijski strežniki pogosto vsebujejo tovrstne ranljivosti, ki predstavljajo vhodna vrata za kibernetske napadalce. Pomembno je redno posodabljanje programske opreme za telefonske centrale, terminalno opremo in upravljanje sistema, zlasti programske opreme komunikacijskega strežnika.

Vdor v terminalno opremo:
Kibernetski napadalci lahko pridobijo dostop do terminalne opreme, ki jo uporabljajo zaposleni v podjetju. To lahko dosežejo z zlonamerno programsko opremo ali z izkoriščanjem varnostnih pomanjkljivosti v terminalni opremi. Dodatno tveganje predstavljajo tudi omrežni priključki na katere je ta oprema priključena, tudi ti morajo biti ustrezno zaščiteni.

Lažno predstavljanje in socialno inženirstvo:
Zlonamerni napadalci pogosto posegajo po metodah lažnega predstavljanja in socialnega inženirstva. S tem pridobijo dostop do poverilnic ali drugih občutljivih informacij, ki jih nato izkoristijo za vdor v sistem. Pomembno je izobraževanje zaposlenih in implementacija ustreznih varnostnih praks za preprečevanje tovrstnih napadov.

Zloraba šibkih varnostnih praks:
Zloraba šibkih varnostnih praks na strani naročnika predstavlja dodatno tveganje. Napadalci lahko izkoristijo nepravilno nastavljeno politiko gesel, nezaščitene podatke ali nepooblaščen dostop do sistema. Pomembno je, da naročniki redno pregledujejo in izboljšujejo svoje varnostne prakse ter implementirajo ustrezne varnostne politike, da omejijo možnosti za vdor.

Posledice vdora

Posledice vdora v telekomunikacijski sistem naročnika so lahko zelo resne in presegajo škodo na sami opremi in škodo zaradi trenutnega izpada poslovanja. Napadalci lahko izkoristijo sistem za prisluškovanje telefonskim pogovorom, izvajanje lažnih klicev, prekinjanje telefonske komunikacije ter dostop do občutljivih podatkov, kot so osebni podatki zaposlenih, prometni podatki o klicih in dostop do drugih varovanih podatkov.

Kako se zaščititi pred vdorom

Da bi podjetja zmanjšala tveganje vdora v telekomunikacijski sistem, je ključno izvajati naslednje ukrepe:

 • Uporaba varnostnih posodobitev
  Redno nameščanje varnostnih posodobitev za programsko opremo je ključno za zaščito pred znanimi ranljivostmi.
 • Uporaba politike močnih gesel
  Vzpostavljanje in vzdrževanje močnih gesel za zaščito terminalne opreme, uporabniških in strežniških računov je osnovni varnostni ukrep.
 • Izobraževanje zaposlenih
  Usposabljanje zaposlenih o varnostnih praksah je ključnega pomena za preprečevanje lažnega predstavljanja in drugih oblik socialnega inženirstva.
 • Uporaba varnostnih sistemov
  Uvedba varnostnih sistemov, kot so požarni zidovi, antivirusna programska oprema ter sistemov za nadzor dostopa, je bistvena. Aktivno spremljanje alarmov komunikacijskega sistema, kontrole pristopa in vseh varnostnih dogodkov prispeva k celoviti varnosti.

Zaključimo lahko z mislijo, da je v podjetjih, ki uporabljajo sodobno tehnologijo nujno potrebno nameniti posebno pozornost varnosti sistemov. S hitrim napredkom tehnologije se namreč povečuje tudi kompleksnost kibernetskih groženj, zato je ključno, da podjetja izvajajo ustrezne ukrepe za zaščito svoje telekomunikacijske infrastrukture.

V podjetju PSE d.o.o. se zavedamo pomena varnosti poslovne IP telefonije in smo specializirani za implementacijo naprednih varnostnih ukrepov. Zagotavljamo redno posodabljanje programske opreme, izobraževanje zaposlenih ter učinkovito prepoznavanje in preprečevanje kibernetskih tveganj. S tem želimo našim strankam omogočiti varno in zanesljivo uporabo poslovne IP telefonije v današnjem kibernetskem okolju.

Za več informacij obiščite našo spletno stran https://www.pse.si/sl/

 

1 Comment

 • […] Varnostne skrbi: IP telefonija prinaša nove varnostne izzive, kot so možnosti hekerskih napadov in zlorab. Varnost postaja ključna skrb pri uporabi IP telefonije, saj ta prinaša nove izzive, predvsem v smislu možnosti hekerskih napadov in zlorab. Z digitalnim prenosom glasu prek internetnega protokola se odpirajo potencialne ranljivosti, ki jih je treba ustrezno nasloviti. Hekerji lahko izkoristijo morebitne varnostne luknje v omrežju ali v samem IP telefonu za izvajanje različnih vrst napadov, kot so prestrezanje pogovorov, zlorabe identitete ali vdori v komunikacijski sistem. Posledično je nujno, da organizacije aktivno izvajajo varnostne ukrepe, kot so šifriranje podatkov, vzpostavitev požarnih zidov ter redno posodabljanje programske opreme in strojne opreme. Zavedanje in implementacija ustreznih varnostnih protokolov postajata ključna v boju proti potencialnim grožnjam, ki jih prinaša uporaba IP telefonije, zagotavljata pa varno in zaupanja vredno okolje za telekomunikacijske potrebe organizacij. Več si lahko preberete v prispevku: Varovanje poslovne IP telefonije pred kibernetskimi vdori. […]

EnglishCroatia